Deltagerne i de første retræter har bl.a. sagt:

”Overskriften på mit ophold er: Tak, tak, tak. Det var en gave at få lov til at deltage. Jeg tænkte på min mor og mine bedstemødre, de skulle have haft lov til at opleve det.”

”Der er sådan en helt særlig fredelighed over det. Man tænkte over mange ting på en virkelig god måde.”

Om at være i stilhed: ”Stilheden var svær i starten – man gik der med flakkende blikke. Især til måltider, når man skulle være sammen. Men senere blev det en befrielse, og man kunne godt sidde naturligt i biblioteket, selv om der kom andre.”

”Der gik et døgn før jeg vænnede mig til, at jeg ikke skulle sige noget. Jeg havde svært ved at tie stille, når jeg mødte nogen på gangen. Men det blev dejligt ved fællesbordet at være fri for smalltalk. Bare at kunne nyde min mad. Jeg behøver ikke at spørge til alt muligt.”

Om den kristne baggrund: ”Der er meget i ens egen tradition, som det er interessant at få frem. En ballast, indsigter fra kristendommen, som er værdifulde. Og der er en retrætepræst da bedre end en psykolog.”

”Ja, jeg har altid bedt Fadervor om aftenen, men jeg havde ikke tænkt på at spørge, om Gud har noget at sige, det var den helt store forskel! Det kan også bruges som en ikke-kristen metode, altså at fokusere sit spørgsmål – bearbejde et bestemt område. At gøre sig helt åben og vente på, at der kommer noget…. Jeg har fået klare beskeder, og ting falder på plads.”

”Selvom jeg ikke kan sige tak til en Gud, for det tror jeg ikke på, kan jeg sagtens omsætte tanken om at huske det, jeg er taknemmelig for i mit liv. Jeg kan gå i naturen, høre fuglene, se de smukke blomster og føle: Det her er jeg glad for at opleve, det vil jeg sige tak for. Der synes jeg, retræten huskede mig på, at ikke alt bare er arbejde, stress og problemer.”

Om retrætelederne: ”Retrætelederne gjorde et stort indtryk – de er meget erfarne og forskellige, men repræsenterer også en stor fællesmængde.”

Ovenstående citater er hentet fra evalueringssamtalerne, læs mere i Roskilde Universitetscenters  evalueringsrapport.Joomla templates by a4joomla