Derfor bør du købe økologiske grøntsager

Økologi er et emne, man ofte hører, bliver talt om, men som man sjældent hører blive forklaret. Der er ingen tvivl om, at det er en god idé at købe økologiske grøntsager, men hvorfor er det egentlig det? Det er der sådan set flere gode grunde til.

Dit valg i supermarkedet

Når man er ude at handle, tager man mange små valg. Der findes så mange forskellige udgaver af det, der essentielt er det samme produkt, og man tager et valg, hver gang man putter noget i indkøbskurven. Men når det kommer til økologi, er det lille valgs effekt faktisk ret stort. Når du vælger økologi, vælger du mad, som ikke er baseret på pesticider og sprøjtegifte, og du vælger de positive resultater, der kommer af det. Det kan koste et par enkelte kroner ekstra, men det vil være det hele værd, når man ser hele billedet.

grøntsager

Vores grundvand

Hvad gør økologi til et godt valg? Det gør det faktum, at konventionelt landbrug er dårligt for os og vores miljø. I konventionelt landbrug bliver afgrøderne sprøjtet med forskellige former for pesticider og sprøjtegifte. Det er ikke ualmindeligt, at afgrøderne bliver oversprøjtet, og at sprøjtegiften derefter synker ned i jorden. Det kan nå vores værdifulde grundvand; vanddepoter, som vi har brug for, for at nyde rent vand. Med økologiske grøntsager sikrer du dig, at du ikke er med til at forurene vores grundvand. Når du støtter økologi, gør du det ikke alene. Du slutter dig til en mængde, og det er disse former for mængder, der gør en forskel i vores verden.

Naturlige processer

I stedet for sprøjtegifte, bruger økologiske landbrug naturlige processer for at beskytte deres afgrøder. Det kan være rovinsekter, bakterier og virusser, som angriber skadedyr og sygdomme i planterne. På den måde er de økologiske grøntsager meget mere naturligt produceret. Men da der ikke bruges sprøjtemidler, vil der være mere ukrudt i de økologiske marker. Dette er dog ikke nødvendigvis en dårlig ting. Selvom der vil være mere kamp om jordens næring, vil den større variation af planter lede til mere sikkerhed for den danske natur på lang sigt.

Godt for dyrerene

Men økologi handler ikke kun om økologiske grøntsager; det handler også om dyr. Økologiske dyr har ofte højere livskvalitet end konventionelle dyr. Fra lovens side er der nemlig flere krav til økologiske dyr end konventionelle. Det betyder blandt andet at de økologiske dyr har mere plads, de kommer mere udenfor, og de bliver selvfølgelig serveret økologisk mad. Det betyder, at dyret har haft det godt, men også at du slipper for, at det kød, du spiser, har spist mad med sprøjtegift.

Gør dig selv og verden en tjeneste

Når du vælger økologi, vælger du dig selv, du vælger vores verden, du vælger naturen, du vælger dyrevelfærd, og du vælger vores miljø. Når du vælger økologiske grøntsager i stedet for konventionelle, kan det føles som noget, der har meget andet effekt end at koste en krone ekstra, men det kan have større indflydelse, end du aner. Vælg økologi for alles skyld.