Sådan beskytter du en idé, du kan tjene på

Har du fået en idé til noget, du gerne vil lave? En idé, der er seriøs og realistisk. Man kan godt kalde det for en opfindelse, men alligevel dækker det ord ikke det hele. Hvis du går med noget i tankerne, du gerne vil have ud i livet, skal du sørge for, at det er helt dit eget; du skal have rettighederne til din idé. 

Hvad er IPR? 

På engelsk står IPR for Intellectual Property Rights, og direkte oversat betyder det intellektuelle ejendomsrettigheder”. Dog bruger vi mest Immaterielle Rettigheder på dansk. Men hvad betyder immateriel? Det betyder simpelthen, at det ikke er noget fysisk, du vil have rettigheden for. Det er ikke noget, såsom en bil eller en genstand, du kan have i hænderne. Det betyder, at du gerne vil have retten til noget, der stadig blot er en idé. Det kan for eksempel være til et design, et mærke eller teknisk viden. Når du får rettigheden til idéen, får du rettigheden til at bestemme, hvordan idéen skal føres ud i livet, og hvem der må gøre det. Du kan finde ud af mere om IPR på https://nemrettighed.dk/

Hvad kan IPR gøre for dig? 

IPR kan være smart, hvis du som individ har en idé, men det er også velegnet til eventuelle firmaer, som får idéer. IPR kan beskytte din idé, så andre ikke kan bruge den. Og skulle andre komme på samme idé, må de ikke fører den ud i livet. Dog er der også en risiko for, at din idé allerede findes, og en anden har IPR til deres fordel. Der er også en risiko for, at din idé bliver kopieret, inden du får det gjort. Derfor kan det være nødvendigt at beskytte dine idé, så andre ikke kan udnytte den. Har du specifikt en idé til en opfindelse, kan du tage patent på din idé, der beskytter den i mange år, så du kan udvikle og tjene på sagen. 

Din idés offentlighed 

En måde, hvorpå du kan forsøge at beskytte din idé, er ved at gemme den væk. Hvis du er den eneste, der kender til idéen, er der jo ingen, der kan kopiere den. På den anden side beskytter det dig ikke imod, at en anden person skulle få samme idé på tilfældig vis. Du vil nemlig ikke kunne bevise, at du fik idéen først. Derfor kan du også gå den helt modsatte retning og offentliggøre din idé, så det kan dokumenteres, hvornår du kom på den. Men en offentliggørelse uden IPR eller andet, der beskytter din ret til idéen, kan idéen altså stadig kopieres, men andre kan ikke tage patent på idéen. 

Pas på dine idéer 

Du er unik som person, men det betyder ikke, at andre mennesker ikke kan få samme idéer som dig. Skynd dig at beskytte din idé. Der er ingen grundt til at risikere, at andre kunne komme dig i forkøbet. Med IPR kan du få rettigheden til din idé, så den ikke bliver misbrugt, og så du får lov at bestemme.