Derfor skal du købe lokale varer

Man hører rigtig meget om vigtigheden af økologiske varer, men man hører slet ikke nok om lokale varers rolle i klimakampen. Hvor økologiske varer mindsker sprøjtegift, mindsker lokale varer mængden af transport; og det kan have en kæmpe effekt på vores miljø.

Danske og lokale varer i supermarkedet

Der er meget at vælge imellem, når man står i et helt almindeligt supermarked. Der er mange forskellige udgaver af den samme vare, og tænker man for meget over det, kan valget blive overvældende. Du kan gøre det simpelt for dig selv ved at vælge de lokale produkter; lokal frugt, lokale grøntsager, lokalt kød og så videre. Når du vælger lokalt, vælger du dit lokalsamfund og hele verdens miljø, fordi du vælger varer med begrænset transport.

Hvor starter rejsen for lokal frugt?

Lad os tage et kig på rejsen fra plantage til supermarked for frugt. Med lokal frugt er det simpelt; du starter på en plantage her i Danmark, du vokser dig stor, og når du er plukket, vil du blive pakket ned i en kasse og sendt ud til et dansk supermarked. Den primære transport for lokal frugt er altså fra plantagen til forsendelsen til supermarkedet.

grønt

Hvor starter rejsen for udenlandsk frugt?

Hvis vi ser på frugt fra andre lande, skal frugten nedpakkes ét sted, og dernæst transporteres timevis væk for at blive solgt i et dansk supermarked. Det kan betyde mange hundrede kilometer med lastbil, eller måske endda med en flyvemaskine; begge dele forurener utroligt meget. Når du vælger lokal frugt, vælger du ikke mere end et par timers transport, modsat udenlandsk frugt, der formentlig har krydset adskillige landegrænser.

Transports effekt på miljøet

Hvorfor er transporten af varer dårligt for vores miljø? Det er det, fordi forbrændingen af sådanne brændstoffer som benzin frigør CO2. CO2 er en drivhusgas, og denne type gasser er med til at opvarme vores klode. Når solens stråler rammer Jorden, bliver mange af strålerne reflekteret tilbage. Men med store mængder af drivhusgasser i vores atmosfære, vil strålerne blive sendt tilbage mod Jorden igen, og som resultat vil Jorden blive varmere. Når du vælger lokal frugt, begrænser du transport, og dermed begrænser du også forurening og drivhusgasser.

Forbrænding af fossile brændstoffer

Det, der egentlig frigør CO2, er den olie, som der er i brændstoffet. Det hører under fossile brændstoffer, som der findes i depoter under jorden. Vi har brugt af disse brændstoffer stort set siden vi fandt dem, men det er ikke uendelige mængder, der er tilbage. Med tiden vil vi løbe tør for dem, og så vil mange dele af verden gå i stå, hvis vi ikke er ordentligt forberedt. Så når du køber lokal frugt, begrænser du ikke kun forurening; du er også med til at give verden tid til at forberede sig på at undvære fossile brændstoffer.

Vælg dig selv; vælg lokalt

Når du køber lokale varer, støtter du det danske samfund økonomisk, men du støtter hele verden med mindre drivhusgasser. Rejsen for lokale varer er meget kortere end for udenlandske, og det betyder også mindre forurening.